• +46-36 550 50 50
  • Kålgårdsgatan 5, 553 24 Jönköping, SWEDEN
  • Måndag-Fredag 9:00 - 16:00
  • Standardfrakt 49 kr. Fri frakt vid order över 500 kr.
Wickers historia- persiskt.se

Med en historia som sträcker sig mer än 5000 år tillbaka är rotting det äldsta materialet som används för att skapa möbler och andra saker. Faktum är att en av de tidigaste metoderna för möbelkonstruktion som någonsin dokumenterats i historien är rotting, som har funnits i tusentals år.

Från Fjärran Östern till nationer som Kina, Indonesien, Malaysia genom Iran, Irak, Egypten och även bland amerikanska indianer, kan flätad väv hittas över hela världen. På grund av detta är det omöjligt att fastställa dess specifika ursprung.

Efter att grottbostadsfasen var genom, levde människor enligt mänsklig evolution som nomader tills de började slå sig ner. Transporterbarhet och enkel habitatkonstruktion är två krav för ett liv i nomadism för människor, och korgen uppfyller båda dessa krav. I själva verket användes flätad för att bygga de tidigaste skydden efter grottorna. Naturligtvis är det mycket svårt för experter på detta område att lära sig mer om det första mänskliga underredet. Det finns extremt få prover tillgängliga för undersökning på grund av förlusten av naturliga fibrer över tiden.
Men vissa arkeologer tror att mattvävningsindustrin i Mesopotamien först skapades av sumererna eller egyptierna och går tillbaka till mer än 5 000 år sedan.
Dessa fynd visar också att flätvävning är den första understrukturen som används av människor som går tillbaka till före skapandet av keramik och de användes också som formar för keramik.
Så gammal som jordbruket i sig är, har vävning använts av människor som ett sätt att överleva för att göra kläder, skydd och andra föremål.
Det kanske inte är förvånande att inse att rottingmöblernas historia inte bara är fast inarbetad genom åren utan också inarbetad i civilisationens historia.
Termerna wika, som betyder ”böja” och vikker, som betyder pil,” är rötterna till ordet ”flätning”, som har skandinaviskt ursprung.

Wickers historia- persiskt.se

Korgar i Mesopotamien

Sällsynta artefakter som upptäckts i Mesopotamien och Afrika visar hur invånarna i dessa civilisationer vävde ett underlag till en matta med hjälp av växter och strån från de nedre kärren i Mesopotamien. Naturligtvis indikerar historisk forskning att denna naturliga väv har använts för mer än bara en enkel matta.

Wicker i IRAN

Historien om mattvävning i Iran är också ganska gammal, och den mest tillförlitliga källan i ämnet kommer från Shahdad-regionen, som ligger i Kerman-provinsen och går tillbaka till tre tusen femhundra år.
Ett av Irans viktigaste hantverk är flätad korg. Sedan urminnes tider har iranier använt flätade föremål i sina hem och kök. Persiska flätade korgar har återigen kommit att få en speciell plats i konsumenternas hjärtan med tiden.
Det verkar som om inredningsarkitekter kunde skapa ett speciellt utrymme för sådana saker för entusiaster och entusiaster tillsammans med moderniseringen av dekorationer. På grund av deras handgjorda karaktär är var och en av dessa korgar unika, vilket bidrar till deras attraktionskraft.

Flätad i Egypten

Faraoner i det forntida Egypten begravdes med delikat vävda siv- eller vassmöbler, särskilt Tutankhamen (ca 1341–1323 f.Kr.), som begravdes med olika flätade bitar, inklusive en stolsits, en sänggavel och en pall.
De vävda möblerna i Egypten fungerade som en inspiration för romarna, som använde rotting som sin egen möbeltillverkningsmetod och populariserade utseendet i hela sitt imperium.
Det första påtagliga beviset på korg, som går tillbaka 4 000 år till det antika Egypten, upptäcktes i Egypten.
Kister, peruklådor, stolar och fotpallar byggdes alla av flätad i det gamla Egypten, som bestod av rotting, vass och papyrus, som liknade kärrgräs.
Köttmöbler på den tiden ansågs vara dyra, därför kunde de lägre klassen inte köpa dem och medelklassen hade bara råd med vissa delar. Det var en så värdefull resurs att kungliga möbler konstruerades med den. Egyptiska faraonernas gravar innehöll vävda vassmöbler. Många rottingmöbler, inklusive pallar, stolar och sänggavlar, hittades i Tutankhamons grav.

Flätad i Europa

Rotting, ett starkare material som var väl lämpat för flätat hantverk, introducerades till väst under de följande två århundradena när handeln med Asien växte. Sedan europeiska kolonister först upplevde hantverket i Sydostasien, bidrog imperialismen också till en ny förståelse av rotting som exotiskt och östligt. Eftersom det inte skulle skeva eller spricka i värme och fukt, var rottingflätning det perfekta materialet för tropiska miljöer.
Senare, när europeiska upptäcktsresande reste till andra delar av världen, hittade de ytterligare material som kunde användas för att tillverka flätat. Efter detta började det europeiska imperiets era, under vilken rotting introducerades till alla kontinentens kolonier. Sedan, i takt med att produktionstekniken går framåt, blir flätningen mer ekonomisk och lättillgänglig var som helst i världen.

Wickers i modern tid

Människan använde en mycket grundläggande teknik för att skapa tillvarons nödvändigheter innan industrins utveckling och införandet av maskiner i produktionscykeln. Masstillverkning av varor var en nödvändighet för det samtida livet på grund av befolkningsökningen.
På detta sätt tillverkades produkten antingen med enbart tillverkarens skicklighet och styrka och grundläggande tejpnings-, skär-, sömnadsinstrument, etc. eller så tillverkades den med hjälp av grundläggande maskiner.
Maskiner som bara fungerade med energin från skaparens hand- och fotrörelser, till skillnad från moderna industrimaskiner som rör sig med energier som elektricitet, fossila bränslen, etc.
Dessa hantverkstekniker har tappat betydelse i den moderna världen, men varorna de genererar är fortfarande mycket värdefulla både konstnärligt och kommersiellt.

Wicker användning:

Från förr till nutid har Wicker haft olika användningsområden såsom påsar, brödkorgar, korgar, fruktkorgar, mattor, skärmar och lampskärmslock.

Så här underhåller och tvättar du korgen:

Värme- och brandskydd, tryck, stötar och vassa föremål är några av sätten att underhålla, men dessa produkter kan tvättas med ljummet vatten och vanliga tvättmedel.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *