- by soheil
- användbar artikel / Nötter
- maj 6, 2023
- Post Views: 2 224
- 0
pistagenötter och dess fördelar
Pistaschmandlar är en typ av trädnötter som har sitt ursprung i Mellanöstern och som nu odlas i olika delar av världen, inklusive USA, Iran och Turkiet. De har ett hårt, beige skal och en grön kärna inuti, som är den ätbara delen av nöten. Pistagenötter äts vanligtvis som mellanmål, men de kan också användas i matlagning och bakning.
Pistagenötter är en typ av nötter som har avnjuts i århundraden och är ett populärt mellanmål runt om i världen. De är en bra källa till näringsämnen och har flera hälsofördelar.
pistagenötter Näring::
Pistaschmandlar är en näringstät mat, vilket innebär att de ger en hög mängd näringsämnen i förhållande till deras kaloriinnehåll. En 1-ounce portion pistagenötter (cirka 49 kärnor) innehåller:
- Kalorier: 159
- Protein: 6 gram
- Fett: 13 gram
- Kolhydrater: 8 gram
- Fiber: 3 gram
- Socker: 2 gram
- Vitaminer och mineraler: Pistaschmandlar är en bra källa till vitamin
- 6, tiamin, koppar, mangan och fosfor.
Fördelar med pistagenötter:
Som nämnts tidigare har pistagenötter flera hälsofördelar. Några av fördelarna med att äta pistagenötter inkluderar:
- Hjärtats hälsa: Pistaschmandlar är rika på enkelomättade och fleromättade fettsyror, vilket kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna och minska risken för hjärtsjukdomar.
- Viktkontroll: Pistaschmandlar är låga i kalorier och höga i fiber, vilket gör dem till ett bra mellanmål för viktkontroll.
- Blodsockerkontroll: Pistaschmandlar är en bra källa till protein, fibrer och hälsosamma fetter, vilket kan hjälpa till att reglera blodsockernivån och förbättra insulinkänsligheten.
- Matsmältningshälsa: Pistaschmandlar är en bra källa till fiber, som kan bidra till att främja matsmältningshälsa och förhindra förstoppning.
- Antioxidanter: Pistaschmandlar är rika på antioxidanter, som kan hjälpa till att skydda kroppen mot skador från skadliga fria radikaler och minska risken för kroniska sjukdomar.
- Ögonhälsa: Pistaschmandlar är en bra källa till lutein och zeaxantin, som är antioxidanter som kan hjälpa till att skydda ögonen från skador och minska risken för åldersrelaterad makuladegeneration.
pistagenötter Urval och förvaring:
När du köper pistagenötter, leta efter sådana med skal som är tätt stängda och fria från sprickor eller hål. Du kan också köpa redan skalade pistagenötter, som är lättare att äta men kanske inte är lika färska. Pistagenötter bör förvaras i en lufttät behållare på en sval, torr plats för att förhindra att de härsnar.
Pistaschmandlar Används:
Pistaschmandlar kan ätas som mellanmål eller användas i matlagning och bakning. De kan läggas till sallader, pastarätter och risrätter för en krispig konsistens och nötaktig smak. Pistagenötter kan också malas till en pasta och användas som fyllning för bakverk och kakor.
Sammanfattningsvis är pistagenötter ett utsökt och näringsrikt mellanmål som erbjuder många hälsofördelar. De är en bra källa till protein, hälsosamma fetter, fibrer och vitaminer och mineraler, och kan hjälpa till att främja hjärthälsa, viktkontroll, blodsockerkontroll, matsmältningshälsa och ögonhälsa.