• +46-36 550 50 50
  • Kålgårdsgatan 5, 553 24 Jönköping, SWEDEN
  • Måndag-Fredag 9:00 - 16:00
  • Standardfrakt 49 kr. Fri frakt vid order över 500 kr.
Hur man identifierar original saffran-persiskt.se

I dag finns det många som uppskattar saffran och konsumtionen av kryddan ökar. Saffran är en väldigt fin krydda som kostar väldigt mycket, detta på grund av att kryddan tar en väldigt lång tid att producera och att den måste handplockas. I och med detta är det viktigt att kunna särskilja autentiskt saffran från bedrägeri.

Falskt saffran

En av de mest avgörande egenskaperna för att särskilja äkta saffran mot falskt är dess trumpetformade strängar, som syns om man undersöker saffransblommorna mer noggrant. Plantans botten är stavformad och dess ände är tandad, bred och sax formad. Färgen på saffran bör också vara intensiv röd, inte ljus, och formen på dess stigmas ska inte glänsa. Smaken av autentiskt saffran är bitter och ska inte smaka sött. När smaken är söt innebär det oftast att kryddan har sprejats med sockerhaltiga ingredienser som gör den tyngre.
Smaka den; äkta saffran har en bitter smak och bör inte smaka sött. Detta är en teknik för att identifiera autentiskt saffran. Förutom detta har riktig saffran en kryddig, behaglig aromat medan imitationer inte brukar ha någon särskild doft. Om saffran läggs i kallt vatten en kort stund kan den testas om den är autentisk genom att gnida den mellan fingrarna. Går staven isär och blir nästintill ett pulver så är det en imitation. I samma metod kan man se om det är autentiskt genom att låta saffranet ligga i vattnet under en längre tid. Om saffranet börjar färga av sig direkt är det en imitation då autentiskt saffran tar ungefär 10–15 minuter på sig innan den börjar färga av sig. I detta fall kommer även färgen skilja sig åt då autentiskt saffran har en ljusgul/orange nyans som blir mer intensiv ju längre saffranet ligger kvar.
Färgen på själva saffranet ska dock inte ändras. Medan imitationer ofta har en djupare färg och färgen på staven släpper.

Hur man känner igen äkta saffran

Olika människor kan skilja mellan högkvalitativt och autentiskt saffran med hjälp av en mängd olika signaler, inklusive smak, smak, färg och utseende.
I det följande nämner vi några metoder för att identifiera det ursprungliga saffran

Identifiera högkvalitativt och originellt saffran genom utseende

En av de mest avgörande egenskaperna för att särskilja det ursprungliga saffran är dess trumpetformade strängar, som syns om man undersöker saffransblommorna mer noggrant.

På så sätt att plantans botten är stavformad och dess ände är tandad, bred och saxformad. Färgen på saffran bör också vara intensiv röd, inte ljus, och formen på dess stigmas bör inte vara glänsande.

Identifiera högkvalitativt och originellt saffran genom lukt, smak och färg

Smaka den; äkta saffran har en bitter smak och bör inte smaka sött. Detta är en teknik för att identifiera autentiskt saffran.
Var försiktig med att uppmärksamma detta eftersom om det smakar sött, har det förmodligen sprayats med sockerhaltiga kemikalier som sockervatten för att göra det tyngre.
Saffrans naturliga nyans är mörk. Saffrans mörk nyans har ibland fått människor att tro att den är gammal eller av låg kvalitet, men så är inte fallet alls. Det är viktigt att notera att saffrans ursprungliga färg är mörk snarare än ljus.
Det är uppenbart att saffran är falskt om det har en annan färg än mörk röd eller en som är ovanlig jämfört med den äkta varan.
Det bör noteras att äkta saffran tar längre tid att färga än saffransimitation, och att folk kan se skillnad genom att lägga det i kallt vatten.
Dessutom har äkta saffran en kryddig, behaglig arom, medan imitationssaffran inte har någon.

Gnid saffran mellan fingrarna

Lägg saffran i kallt vatten och efter en kort stund, ta ut saffran och gnugga det mellan fingrarna en kort stund.
De fina saffransstråna du håller mellan fingrarna kommer inte att separera om produkten du köpt är äkta.
Men falskt saffran är lätt att upptäcka eftersom det snart omvandlas till pulver.

Saffran i kallt vatten

Fyll en glasskål eller kopp med kallt vatten och lägg några saffranstrådar i vattnet. Saffranstrådarna börjar sprida färg i vattnet. Rent saffran tar 10 till 15 minuter att helt släppa sin färg, men imitationssaffran som har fått färg gör det direkt.

Dessutom bör rena saffranstrådar släppa en ljusgul eller orange färg som blir något mer intensiv när koncentrationen ökar. Å andra sidan, om du ser en röd eller mörkröd färg i vattnet, finns det en möjlighet att färgen på saffran har ändrats. Det skulle vara klokt i denna situation att undvika att använda produkten eftersom den kan innehålla farliga kemikalier och färgämnen.
Slutligen är det viktigt att notera att falskt saffran snabbt blir vitt, medan äkta saffran behåller sin röda nyans när färgen på vattnet ändras. Detta är en nyckelskillnad i processen att upptäcka det autentiska saffran.

Den sista punkten för att köpa saffran

Ovan nämnde vi metoderna för hur man skiljer det ursprungliga saffran från falskt. Ett annat sätt som kan lätta ditt sinne om produktens äkthet är att köpa från välrenommerade varumärken.
Dessa märken äventyrar inte sin trovärdighet genom att sälja falska produkter och det är lätt att lita på dem.

Lägg till kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *