• +46-36 550 50 50
 • Kålgårdsgatan 5, 553 24 Jönköping, SWEDEN
 • Måndag-Fredag 9:00 - 16:00
 • Standardfrakt 49 kr. Fri frakt vid order över 500 kr.
Läcker och näringsrik dessert med dadlar-persiskt.se

datum och dess egenskaper

Dadelfrukten är den ätbara frukten från dadelpalmen, vetenskapligt känd som Phoenix dactylifera. Dadlar har odlats i tusentals år och konsumeras över hela världen på grund av deras smak, näringsvärde och hälsofördelar. Här är några egenskaper och karaktärsdrag hos dadelfrukten:

 1. Utseende: Dadlar har en oval till cylindrisk form och varierar i storlek från små (cirka 2-3 cm) till större sorter (upp till 6 cm i längd). Färgen på dadlar kan variera beroende på sorten och kan vara ljusgul, gyllene, mörkbrun eller nästan svart.
 2. Smak och konsistens: Dadlar har en söt, karamellaktig smak med en rik och seg konsistens. Konsistensen kan variera beroende på fruktens mognad, från mjuk och fuktig till något fast.
 3. Näringsinnehåll: Dadlar är kända för sitt höga näringsvärde. De är en bra källa till kostfiber och innehåller både löslig och olöslig fiber. Dadlar innehåller också naturliga sockerarter (fruktos och glukos) som ger energi. De är låga i fett och kolesterol och är en rik källa till vitaminer och mineraler, inklusive kalium, magnesium, koppar, mangan och vitamin B6.
 4. Hälsofördelar: Dadlar erbjuder flera hälsofördelar på grund av sin näringsmässiga sammansättning:
  • Energitillskott: De naturliga sockerarterna i dadlar gör dem till en snabb och lätt smältbar energikälla.
  • Fiberrik: Det höga fiberinnehållet i dadlar stödjer matsmältningen, hjälper till att upprätthålla tarmregleringen och kan bidra till en känsla av mättnad.
  • Antioxidanter: Dadlar är rika på antioxidanter, såsom flavonoider och fenoliska föreningar, som hjälper till att skydda kroppen mot oxidativ stress.
  • Kalium: Dadlar är en bra källa till kalium, som är viktigt för att upprätthålla en god hjärthälsa och reglera blodtrycket.
  • Naturligt sötningsmedel: Dadlar kan användas som en naturlig sötning i recept och som ett hälsosammare alternativ till raffinerat socker.
 5. Användning i matlagning: Dadlar är mångsidiga och kan avnjutas på olika sätt:
  • Färska: Dadlar kan ätas färska, direkt från trädet, när de är mogna och mjuka.
  • Torkade: Torkade dadlar är vanligare och kan ätas som en egen mellanmål eller användas vid bakning, matlagning och godisproduktion.
  • Ingrediens: Dadlar används ofta i desserter, smoothies, energibarer och som naturligt sötningsmedel i recept.

  Förvaring: Dadlar har relativt lång hållbarhet, särskilt när de förvaras på rätt sätt. Torkade dadlar kan förvaras i rumstemperatur på en sval, torr plats i flera månader. Färska dadlar är mer lättfördärvliga och bör förvaras i kylskåp för att förlänga sin färskhet.

Läcker och näringsrik dessert med dadlar-persiskt.se

hur man gör dadeltryffel

Att göra dadeltryfflar är relativt enkelt och kräver få ingredienser. Här är ett grundrecept för dadeltryfflar:

Ingredienser:

 • 1 ½ koppar mjuka dadlar, urkärnade
 • ½ kopp mandlar (kan ersättas med andra nötter som valnötter eller cashewnötter)
 • 2 msk kakao eller kakaopulver
 • En nypa salt
 • Valfria smaksättningar som vaniljextrakt, kanel eller kokosflingor (valfritt)
 • Kokosflingor, hackade nötter eller kakao (för att rulla tryfflarna i, som dekoration)

Instruktioner:

 1. Börja med att blötlägga dadlarna i varmt vatten i cirka 10-15 minuter för att mjuka upp dem.
 2. I en matberedare eller mixer, tillsätt de mjuka dadlarna, mandlarna, kakao eller kakaopulver, salt och eventuella valfria smaksättningar.
 3. Kör mixern tills ingredienserna är väl blandade och har bildat en klibbig och formbar deg. Du kan behöva stanna och skrapa ner sidorna av mixern några gånger.
 4. När blandningen är färdig, använd en tesked eller en mindre sked för att ta små mängder av degen och rulla dem till bollar mellan dina händer.
 5. Rulla de färdiga tryfflarna i kokosflingor, hackade nötter eller kakao för att ge dem en dekorativ yta. Du kan också lämna dem naturella om du föredrar det.
 6. Placera dadeltryfflarna på en tallrik eller bakplåtspapper och låt dem stelna i kylskåpet i cirka 30 minuter eller tills de är fasta nog att hålla formen.
 7. När tryfflarna har stelnat, kan du förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka.

Dessa dadeltryfflar kan njutas som ett hälsosamt mellanmål eller som en söt godbit. Du kan också anpassa receptet genom att lägga till ingredienser som hackade nötter, frön eller torkad frukt för att ge variation i smak och textur. Var kreativ och experimentera med olika smaksättningar för att hitta din favoritkombination!

Läcker och näringsrik dessert med dadlar-persiskt.se

Att göra dadelrullar

Att göra dadelrullar är enkelt och kräver få ingredienser. Här är ett grundrecept för dadelrullar:

Ingredienser:

 • 1 ½ koppar mjuka dadlar, urkärnade
 • 1 ½ koppar valfria nötter (t.ex. mandlar, cashewnötter, valnötter)
 • 2 msk kakao eller kakaopulver
 • En nypa salt
 • Valgfria smaksättningar som vaniljextrakt, kanel eller kokosflingor (valfritt)
 • Kokosflingor, hackade nötter, kakao eller annan valfri rullning (för att rulla dadelrullarna i, som dekoration)

Instruktioner:

 1. Börja med att blötlägga dadlarna i varmt vatten i cirka 10-15 minuter för att mjuka upp dem.
 2. I en matberedare eller mixer, tillsätt dadlar, nötter, kakao eller kakaopulver och en nypa salt.
 3. Kör mixern tills ingredienserna är väl blandade och har bildat en klibbig massa. Du kan behöva stanna och skrapa ner sidorna av mixern några gånger.
 4. Tillsätt eventuella valfria smaksättningar som vaniljextrakt, kanel eller kokosflingor. Kör mixern igen för att blanda väl.
 5. Ta en liten mängd av blandningen och rulla den mellan dina händer för att forma små bollar eller rullar. Upprepa processen med resten av blandningen.
 6. Rulla de färdiga dadelrullarna i kokosflingor, hackade nötter, kakao eller annan valfri rullning för att ge dem en dekorativ yta. Tryck lätt för att säkra rullningen på plats.
 7. Placera dadelrullarna på en tallrik eller bakplåtspapper och låt dem stelna i kylskåpet i cirka 30 minuter eller tills de är fasta nog att hålla formen.
 8. När dadelrullarna har stelnat kan du förvara dem i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till en vecka.

Dadelrullar är ett hälsosamt och smakfullt mellanmål eller efterrättsalternativ. Du kan variera smaken genom att experimentera med olika nötsorter, tillsätta torkade frukter eller använda olika smaksättningar. Anpassa receptet efter dina egna smakpreferenser och njut av dessa läckra och näringsrika dadelrullar!

Läcker och näringsrik dessert med dadlar-persiskt.se

Vår rekommenderade produkt

Lägg till kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *