• +46-36 550 50 50
  • Kålgårdsgatan 5, 553 24 Jönköping, SWEDEN
  • Måndag-Fredag 9:00 - 16:00
  • Standardfrakt 49 kr. Fri frakt vid order över 500 kr.

Persiskt blått salt är ett av de sällsyntaste och mest värdefulla ätbara saltet på världsmarknaden i dag. Både smaken och utseendet uppskattas då smaken överraskar med noter av citrus medan saltkornen ger ifrån sig ett blåaktigt glimmer. Saltet är populärt bland gourméer men uppskattas även inom kosmetika och kan användas som luftrenare. Den blå färgen på detta iranska salt kommer från mineralet kaliumklorid som finns naturligt i saltets kristallstruktur. Kalcium, magnesium, järn och kalium är alla rikliga i detta salt.

Historien om persiskt blå salt

Det finns många olika salter i världen. Persiskt blått salt är – som tidigare nämnt – ett av de sällsyntaste. Saltet får sin färg från en process som tagit flera miljoner år och kommer från vatten som torkat upp för mer än 200 miljoner år sedan. Detta innebär att saltet är av en renare kvalité än det salt som finns i dag. Persiskt blått salt räknas som ett saltfossil eller en ädelsten medan havssaltet som utvinns i dag görs genom artificiella saltdammar.
Blått persiskt salt kännetecknas av en intensiv-, söt- och citrusaktig smak som kan hjälpa till med surheten i måltider vid användning.

Smak av persiskt blått salt

Salt är utan tvekan den viktigaste kryddan och smaksättningen i kök. Som ni vet finns det olika sorters salt i världen, en av de sällsynta är blå stensalt. Blue Persian Salt kännetecknas av en intensiv smak som kombineras perfekt med sötman vi hittar i dessa salter, förutom dess krispiga konsistens och torrhet. Dess ljusa, nästan citroniga smaker, enligt vissa, minskar surheten i måltider. Eftersom det är ett väldigt torrt salt är det enkelt att använda i din saltkvarn!

Egenskaper hos persiskt blått salt

Iraniskt blåsalt är känt över hela världen för både sin miljonåriga historia och sina speciella egenskaper. Det har många hälsofördelar, inklusive en högt järn- och kalciumvärde som är bra för våra ben. Kalium hjälper till att sänka blodtrycket och kardiovaskulär hälsa. Kalium är också bra för muskel- samt benstyrka. Det spelar en roll i ett antal viktiga kroppsfunktioner, och vuxna bör inta 4700 mg varje dag.
Egenskaperna hos detta salt är: antiseptiska och antibakteriella egenskaper, reglerar blodtrycket, reglerar kroppsbalansen, stark antistress, reglerar sömn, hjälper matsmältningen, lindrar vissa andningsproblem, ökar immuniteten, förebygger muskelspasmer, användbart för munhälsa och många fler.

Kosmetika och hudvård

Blåsaltsten kan hittas inom kosmetika- och hudvårdssektorerna. På grund av dess enzymer används blåsaltsten ofta i exfolierande hudmasker.
Det är ett aktivt avgiftningsmedel som kan användas för att befria huden från gifter som har samlats mellan lagren. Den har dränerande- och ombyggnadsegenskaper. Kalium som främjar blodcirkulationen reglerar hudens återfuktning och fungerar som en pH- balanserare. Mot bakterieceller har den sammandragande och osmotiska effekter. Det motverkar oxidation.
Magnesium mot oxidativ stress och gifter. Det fångar fria radikaler och minskar produktionen av inflammatoriska budbärare som påskyndar hudens åldrande och känslighet. Hjälper till att minska

vattenretention och rening av huden. Kalcium är viktigt för hudens hälsa eftersom det hjälper till
att bevara det.

Lägg till kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *