- by somaye
- utsökt mat
- november 9, 2022
- Post Views: 1 776
- 0
saffran är en underbar ingrediens vars smak passar perfekt för både huvud- likaså efterrätter. Även ingrediensens doft uppskattas och är något som kan hittas i parfymer eller som ett sätt att få maten och desserter att dofta gott. Förutom smaken har saffran många hälsofördelar, två av dessa är förbättrad matsmältning och blodcirkulation.
Saffranskaka
Ingredienser:
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- 1 dl olja
- 1,5 dl yoghurt
- 2 dl vitt bakverksmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 g bryggt saffran
Tillagning:
- Förvärm ugnen till 180°
- Smörj och mjöla en form kakan ska hällas i
- Blanda äggen med sockret poröst
- Tillsätt olja, yoghurt och saffran i ägg och sockerblandningen och rör om
- Sikta mjöl och bakpulver i smeten och blanda samtidigt
- Häll smeten i den förbereda formen och grädda i mitten av ugnen i 40–50 minuter eller tills en tandpetare som sticks i mitten kommer ut ren.
Enkel saffranstårta
Ingredienser:
- 4 dl mjöl
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl koppar mjölk
- 4 ägg
- 0,5 g saffran (helst bryggd)
- 0,5 dl olja
- 4msk honung
- 2msk pistagenötter
- ½msk kardemumma
- 1tsk vanilj
- 1msk bakpulver
- 1msk rosenvatten
Tips vid bakning av saffranstårta
För att vara säker på att tårtan är färdig kan du sticka in en tandpetare i mitten av kakan. Om degen inte fastnar på tandpetaren är kakan tillagad. För att förhindra att kakan fastnar i formen kan du låta den svalna i formen utanför ugnen innan du försöker ta ut den. Det är även viktigt att tänka på att om kakan bakas mer än den nämnda tiden kan den bli tjock och torr men bakas den under kortare tid kommer den fortfarande vara lös och kan fastna.
Ingredienserna bör vara i rumstemperatur om de bevaras i kylskåpet för att smaken ska bli bättre, detta gäller även vid valet av ingredienserna. Råvarorna bör vara av förstklassig kvalité som de produkter ni kan hitta hos oss på persiskt.se.