• +46-36 550 50 50
  • Kålgårdsgatan 5, 553 24 Jönköping, SWEDEN
  • Måndag-Fredag 9:00 - 16:00
  • Standardfrakt 49 kr. Fri frakt vid order över 500 kr.
Saffran recept-persiskt.se

Saffran är en omtyckt krydda för att göra utsökt mat, och på grund av dess hälsofördelar och goda smak kan det ge vår gom en ren kombination av dofter och smaker. Den mest värdefulla och dyra kryddan i världen är saffran, och Iran är den ledande producenten. Saffran har den mästerliga förmågan att höja alla i sin närhet. Risbaserade, hemtrevliga och bekväma rätter som persiskt ris, Risotto Milanese eller en spansk Paella Mixta är bra utgångspunkter för saffransmatlagning.

I de länder där det odlas används saffran oftast som krydda. Denna inhemska krydda från Mellanöstern används mest i medelhavsmat, asiatiska och europeiska rätter. Saffran är dock en krydda som används i en mängd olika livsmedel runt om i världen, inklusive paella (en spansk risrätt), andra grekiska och italienska rismåltider , indiska risrätter och svenskt saffransbröd.

Hur man använder saffran

Det finns tre primära tillvägagångssätt för hur man använder saffran: att tillsätta det hela till preparaten, använda en mortel och mortelstöt för att reducera det till en pasta, eller infundera det i en kopp med varmt vatten innan du tillsätter vattnet i skålen.
Den idealiska metoden för att använda saffran är att ta en liten nypa (av trådarna) och använda en mortel och mortelstöt eller en kryddkvarn för att mala det till ett fint pulver. För att få fram färgen och doften på saffran innan du lägger det till din måltid, placera det pulveriserade saffran i en liten skål, tillsätt 2-3 matskedar kokande vatten (eller het vätska som buljong eller fond), kasta det försiktigt, täck och låt den blomma i minst fem minuter. Du kan också förstärka saffranssmaken genom att genomsyra det salta köket du förbereder genom att lätt rosta saffranspulvret i olivolja på låg värme.

Följande är de viktigaste användningsområdena för saffran vid framställning av mat och desserter:

Använd som en naturlig nyans; till exempel för att pryda saffransris.
Använd den som ett gult skal, i saffranspudding eller för dess härliga parfym.
Du kan också använda det medicinskt.

Vi kommer att presentera dig för olika rätter och desserter där saffran är en nyckelingrediens i följande.

Risrätter

Eftersom det förstärker milda smaker behövs saffran i många risrecept.
Om du använder kryddan sparsamt är ris perfekt för de subtila smakerna av saffran, men bara om du använder kryddan med måtta
Saffran behöver konstant värme och fukt för att frigöra sin smak och färg, vilket är anledningen till att ris är ett så fantastiskt saffran eftersom ris likaså behöver konsekvent värme och fukt för att koka effektivt.
Kända risrätter med saffran inkluderar:

Krispy saffransrisgryta fylld med kyckling (Tahchin)

Den välkända iranska rätten tahchin är en kak- eller grytaliknande rätt gjord på bakat ris, kyckling och yoghurt smaksatt av saffran.
Förkokt ris används för att göra måltiden, som sedan kryddas med saffran, staplas i en panna och bakas.
Denna tahchin har en krispig tahdig på toppen, vilket utan tvekan är den största delen av den.
Denna risgryta vänds upp och ner och delas i bitar efter gräddningen.

Genom att lägga kött eller grönsaker mellan riset blir rätten vanligtvis bättre. Den kan dock bakas utan extra innehåll.

Saffran recept-persiskt.se

Risotto

En italiensk risrätt som kallas risotto har troligen sitt ursprung i Spanien. En bra risotto beror på två saker: dess konsistens och smaken av saffran. Genom att kontinuerligt röra riset medan det kokar kan du få önskad konsistens.
Saffranssträngarna kan frigöra ytterligare smak genom att delas upp och separeras med samma teknik. Trots sitt dåliga rykte är det inte svårt att göra risotto. Risotton görs för att kännas extra lätt genom att tillsätta en liten mängd vispad grädde precis innan servering.

safrron recipes-persiskts.se

Paella

Ett av de element som behövs för att göra riktig paella är saffran. Det ideala äktenskapet mellan land och hav kan ses i katalanska paella.
Receptet innehåller en stor lista med ingredienser, inklusive klassiskt ris med saffranssmak, kyckling, longaniza-korv, kräftor, katrinplommon och antingen kronärtskockor eller ärtor, beroende på säsong.
Spansk paella är en typ av risrätt som får sin livfulla gyllene färg från saffranstrådar. Liksom de andra risrätterna bidrar saffran avsevärt till rättens unika smakprofil. Det har utvecklats till en typisk katalansk maträtt.

Saffran recept-persiskt.se

Biryani

En indisk risrätt med persiskt ursprung kallas biryani. Många hela och malda kryddor ingår i den, liksom kryddblandningar som garam masala. En av dessa kryddor är saffran.
Den milda smaken av saffran smälter väl ihop med smakerna från de andra kryddorna och ger maten en behaglig gul färg.

saffron recepies-persiskt.se

Bouillabaisse

En av de mest välkända franska rätterna, bouillabaisse, görs i Provence vid Frankrikes Medelhavskust.
Bouillabaisse hänvisas till en gryta på vissa ställen och en soppa på andra.
I båda fallen är den robusta blandningen av skaldjur i denna livfulla måltid känd för att vara kryddad med saffran och andra kryddor. Det traditionella receptet kombinerar apelsin, fänkål och saffran.

Saffran recept-persiskt.se

Glass

En av kryddorna som kompletterar både söta och salta livsmedel är saffran. saffransglass, är en persisk delikatess. De flesta recept kräver också rosenvatten förutom saffran. Saffran ger en jordnära underton till den rika blommiga smaken av rosenvatten.
Som du kanske har föreställt dig är färgen på saffransglass en klar gul färg, som den får från både saffran och äggulor som används i grunden.

Saffran recept-persiskt.se

Te

Saffran kan användas för att skapa te, vilket är en av dess mindre kända användningsområden. Det konsumeras mestadels på detta sätt av hälsoskäl. Enligt vissa studier har saffranste potenta antidepressiva egenskaper och kan också hjälpa till att sänka blodtrycket och förhindra hjärtsjukdomar.
Saffranstrådar blötläggs i kokande vatten i ungefär 20 minuter för att göra teet.

Saffran recept-persiskt.se

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *