• +46-36 550 50 50
  • Kålgårdsgatan 5, 553 24 Jönköping, SWEDEN
  • Måndag-Fredag 9:00 - 16:00
  • Standardfrakt 49 kr. Fri frakt vid order över 500 kr.
Saffranets historia-persiskt.se

Saffran är en krydda som med sin färg, smak och medicinska egenskaper använts av människan sedan 4 000 år tillbaka i tiden.
Pigment från saffran finns i förhistoriska målningar föreställande djur, skapade i grottor i dagens Irak och nordvästra Iran.
Egyptierna använde saffran för att behandla gastrointestinala sjukdomar, och i antikens Rom användes denna växt för att läka sår och lindra övre luftvägsproblem.
Men det var iranierna som introducerade saffran till världen och skickade denna växt till Kina, Rom, Grekland och arabiska länder.
Idag är saffran känd som en mångsidig växt som används över hela världen och är känd som den gyllene kryddan på grund av sin gula färg och höga pris.

 

Saffransodling

Denna växt växer bra i områden med milda vintrar och varma, torra somrar. Saffran är resistent mot kyla, men eftersom dess tillväxtperiod sammanfaller med höst, vinter och tidig vår behöver den ett måttligt väder. Den maximala lämpliga temperaturen för denna växt är 35 till 40 grader.
Saffran odlas som en flerårig gröda och den ligger kvar i marken i 5 till 7 år, så jorden bör ha lätt jord eller en blandning med sand. Även om saffran odlas i ett flertal länder så som Egypten, Spanien, Italien, Turkiet, Schweiz och Pakistan så produceras mer än 90 % av världens saffran i Iran.

Saffransväxten

Saffranslöken har ett brunfärgat sugrör som skyddar den. Efter att ha planterat löken av denna växt växer en stam, i slutet av vilken en knopp bildas.
Blomman innehåller 6 stycken blomblad, 3 foderblad och 3 likafärgade och aromatiska kronblad, som har 3 flaggor med gulfärgad ståndarknapp, pistillen av den har vit kräm, 3 grenar och
rödfärgad stigma. Det behövs 75 000 saffransblommor för att producera ett kilo saffranskrydda. Saffran skördas vanligtvis för hand. På grund av svårigheten att skörda saffranen är den en av de dyraste kryddorna i världen.

Medicinska egenskaper

Saffran används traditionellt mot astma, hosta, halsont, sömnlöshet, cancer, åderförkalkning, kräkningar, gasbildning, depression, ångest, minneskontroll, Alzheimer, förlossningsvärk, halsbränna, psoriasis och torr hud. Denna värdefulla växt används också mot mensvärk och premenstruellt syndrom, vid förebyggande av för tidig utlösning och infertilitet, förbättring av libido och blodsocker.

Lägg till kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *