• +46-36 550 50 50
  • Kålgårdsgatan 5, 553 24 Jönköping, SWEDEN
  • Måndag-Fredag 9:00 - 16:00
  • Standardfrakt 49 kr. Fri frakt vid order över 500 kr.
Saffran recept-persiskt.se

Saffran är en omtyckt krydda att använda i matlagning vilket är förståeligt med tanke på att kryddan är den mest värdefulla och dyraste i världen med Iran som dess ledande producent. Ris baserade, hemtrevliga och bekväma rätter som persiskt ris, Risotto Milanese eller en spansk Paella Mixta är bra användningsområden för saffran. I de länder där det odlas används saffran oftast som krydda. Användningen förekommer mest i medelhavsmat, asiatiska och europeiska rätter.

Det finns tre primära tillvägagångssätt för hur man använder saffran:

  • Tillsatta som hela bitar
  • Malen genom mortel och mortelstöt
  • Infunderat saffransvatten

Om du använder kryddan sparsamt är ris perfekt för de subtila smakerna. Saffran behöver konstant värme och fukt för att frigöra sin smak och färg, vilket är anledningen till att ris är ett bra användningsområde då grynet kräver samma för att koka effektivt.
Kända risrätter.

Krispy saffransrisgryta fylld med kyckling (Tahchin)

Den välkända iranska rätten tahchin är en kak- eller gryta liknande rätt gjord på bakat ris, kyckling och yoghurt smaksatt med saffran.
Förkokt ris används för att göra rätten som sedan kryddas med saffran, staplas i en panna och bakas. Denna tahchin har en krispig tahdig på toppen. Denna risgryta vänds upp och ner och delas i bitar efter gräddningen. Genom att lägga kött eller grönsaker mellan riset blir rätten vanligtvis bättre. Den kan dock bakas utan extra innehåll.

Saffran recept-persiskt.se

Risotto

En bra risotto beror på två saker: dess konsistens och smaken av saffran. Genom att kontinuerligt röra om riset medan det kokar kan du få önskad konsistens. Saffranssträngarna kan frigöra ytterligare smak genom att delas upp och separeras med samma teknik.

safrron recipes-persiskts.se

Paella

Ett av de element som behövs för att göra riktig paella är saffran. Det ideala äktenskapet mellan land och hav kan ses i katalanska paella. Receptet innehåller en stor lista med ingredienser, inklusive klassiskt ris med saffranssmak, kyckling, longaniza-korv, kräftor, katrinplommon och antingen kronärtskockor eller ärtor, beroende på säsong. Spansk paella är en typ av risrätt som får sin livfulla gyllene färg från saffranstrådar. Liksom de andra risrätterna bidrar saffran avsevärt till rättens unika smakprofil. Det har utvecklats till en typisk katalansk maträtt.

Saffran recept-persiskt.se

Biryani

En indisk risrätt med persiskt ursprung som består av många kryddor i både malen och hel form.
Likväl kryddblandningar som Garam Masala. Den milda smaken av saffran smälter ihop med smakerna från de andra kryddorna och ger maten en fin gul färg.

saffron recepies-persiskt.se

Bouillabaisse

En av de mest välkända franska rätterna, bouillabaisse, görs i Provence vid Frankrikes Medelhavskust. Bouillabaisse hänvisas till en gryta på vissa ställen och en soppa på andra. I båda fallen är den robusta blandningen av skaldjur i denna livfulla måltid känd för att vara kryddad med saffran bland andra. Det traditionella receptet kombinerar apelsin, fänkål och saffran.

Saffran recept-persiskt.se

Glass

Saffransglass är en persisk delikatess. De flesta recept kräver också rosenvatten. Saffran ger en jordnära underton till den rika blommiga smaken av rosenvatten.
Som du kanske har föreställt dig är färgen på saffransglass en klargul färg som den får från både saffranet och äggulor som används.

Saffran recept-persiskt.se

Te

Saffran kan användas för att skapa te, vilket är en av dess mindre kända användningsområden.
Det konsumeras mestadels på detta sätt av hälsoskäl. Enligt vissa studier har saffrans te potenta antidepressiva egenskaper och kan också hjälpa till att sänka blodtrycket och förhindra hjärtsjukdomar.

Saffran recept-persiskt.se

Lägg till kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *